הרי האטלס מקור השם
התיאוריה המוכרת ביותר גורסת כי הרי האטלס קרויים על שם הטיטאן היווני אטלס. על פי המיתולוגיה היוונית, אטלס וטיטאנים אחרים נלחמו באלים, אותם הנהיג זאוס, והפסידו. הטיטאנים קיבלו עונשים יצירתיים שונים ועונשו של אטלס היה לעמוד לנצח בקצהו המערבי של העולם ולשאת את השמיים על כתפיו.
מכיוון שלפני גילוי יבשת אמריקה, מרוקו הייתה פחות או יותר קצהו המערבי של העולם, קל היה לקשר בין רכס ההרים הנישא לבין הטיטאן המיתולוגי. על כן נקרא גם האוקיינוס האטלנטי על שמו של אטלס (וגם מפת העולם, אבל זה כבר סיפור אחר ;)).
היוונים אף הגדילו לעשות וסיפרו על היווצרות הרי האטלס שבמרוקו. היה היה לוחם אגדי בשם פרסאוס, אשר הרג את מדוזה, המפלצת שמבטה היה מקפיא כל יצור חי והופך אותו לאבן. פרסאוס ערף את ראשה של מדוזה ולקח אותו איתו כשלל קרב. כשפרסאוס הגיע לאזור בו אטלס היה חי וביקש ממנו מסתור ומחסה, אטלס סירב לעזור לו. בתגובה, הוציא פרסאוס את ראשה של מדוזה מהשק והציג אותו בפני אטלס, אשר הפך לסלע כשהביט בפניה של מדוזה. אותו סלע הוא הרי האטלס העצומים.
אבל אסור לנו לשכוח שההיסטוריה נכתבת בידי המנצחים וייתכן שההסבר למקור השם של הרי האטלס שונה בתכלית. בשפות הברבריות המקומיות המילה שפירושה "הר" הינה אדראר או אדראס ואם אנו מביאים בחשבון את נטייתם של ההלניסטים לשנות ולעוות שמות זרים כדי שיתאימו לסיפוריהם, הרי שקצרה הדרך מ-אדראס ל-אטלאס (רק נסו להגות את שתי הוריאציות בעצמכם).
הרי האטלס גיאוגרפיה
רכס הרי האטלס מורכב יותר ממה שנדמה. למעשה, הרי האטלס הוא שם כולל לכמה רכסי הרים המשתרעים לאורכן של שלוש מדינות בצפון מערב אפריקה: תוניסיה, אלג'יריה ומרוקו. הם כוללים את אטלס התל, אטלס הסהרה והאטלס הגבוה, שהוא הרכס העיקרי בו נתמקד כאן.
האטלס הגבוה הוא רכס הרים החוצה את מרוקו מצפון-מזרח לדרום-מערב וגם הוא מחולק לשלושה חלקים:
- האטלס התיכון בצפון
- האטלס הגבוה במרכז
- הרי מול האטלס (או אנטי אטלס) בדרום
הפסגה הגבוהה ביותר של הרי האטלס הגבוה היא ג'בל טובקאל, הנמצאת מדרום לעיר מרקש וגובהה 4,167 מטר.
מצפון להרי האטלס התיכון מתנשאים הרי הריף, שהינם חלק מרכס האטלס התלי. בינם לבין הרי האטלס התיכון ישנו מישור צר וארוך המקשר בין מרוקו לאלג'יריה השכנה דרך העיר אוג'דה שבמזרח.
בין הרי האטלס התיכון לאטלס הגבוה נמצאת העיר מרקש, החולשת על המעבר המרכזי מאפריקה השחורה למערב מרוקו, שם התרכז המסחר עם אירופה באמצעות הנמלים לחוף האוקיינוס האטלנטי. לכן הפכה מרקש למרכז הסחר ואף לבירת מרוקו בעבר.
הרי האטלס הגבוה הם רכס ההרים הגבוה ביותר במרוקו. מדרום להם משתרע עמק הסוס, בו נמצאת העיר וואראזאת שבין הרי האטלס במרוקו. אזור העמקים הזה, הכולל את עמק דראע, מפריד בין רכסי האטלס הגבוה לרכס מול האטלס (או רכס האנטי-אטלס) ואטלס הסהרה.
כפרים בהרי האטלס
בהרי האטלס במרוקו חיו לאורך ההיסטוריה בעיקר שבטים ברברים ורוב הערים והעיירות המאוכלסות ביותר שוכנות למרגלות ההרים. אך גם בהרים עצמם ניתן למצוא עיירות וכפרים מעניינים, בחלקם נשתמרו מסורות עתיקות ואורך חיים ברברי מסורתי.
בין הכפרים בהרי האטלס בולטת העיירה איפראן, אשר נמצאת ברכס האטלס התיכון מדרום לעיר פס. לעיירה זו מגיעים תיירים זרים ומקומיים (בעיקר האמידים ביותר) לכל אורך השנה: בקיץ כדי להימלט מהחום ובחורף כדי לעשות סקי באתר מישליפן (Mischliffen).
מדרום- מערב, למרגלות הרי האטלס התיכון, שוכנת העיר בני מלאל (Beni Mellal). באזור זה מפיקים שמן זית ויש בעיר גם שוק ברברי גדול. אבל האטרקציה העיקרית באזור היא מפלי אוזוד (Ouzoud), המפלים הגדולים והמרשימים ביותר במרוקו. המפלים נמצאים מדרום לבני מלאל והעיירה הקרובה ביותר אליהם נקראת אזילאל (Azilal), שם ניתן ללון באחד מבתי ההארחה ומשם יוצאות מוניות ישירות למפלים.
בין הרי האטלס התיכון והאטלס הגבוה נמצאת העיר מרקש, אולי העיר הפופולרית ביותר בכל מרוקו. מרקש הינה שוק תוסס ושוקק חיים בכל שעות היממה. על האטרקציות בעיר מרקש תוכלו לקרוא בעמוד המוקדש כולו לעיר זו ומלונות במרקש תוכלו למצוא בקישור הבא.
באזור האטלס הגבוה שמדרום למרקש נמצאות כמה נקודות מעניינות. בין היתר, תוכלו לצאת לטרק שמגיע עד לפסגה הגבוהה ביותר במרוקו – ג'בל טובקאל (Jebel Toubkal). המסלול יוצא בדרך כלל מהעיירה אסני (Asni) ועובר דרך הכפר אמליל (Imlil).
עמק האאוריקה (Ourika) השוכן למרגלות האטלס הגבוה הוא אחד האזורים היפים והפופולריים במרוקו וגם אתר הסקי אוקיימדן (Oukaimeden) זוכה לביקורים רבים בחודשי החורף המושלגים.
יהדות הרי האטלס
על פי המסורת, יהודים ישבו בהרי האטלס עוד לפני חורבן בית ראשון. בתחילת המאה ה-20 חיו בהרי האטלס בין 7,000 ל-8,000 יהודים, אך בשנות ה-50 כמעט כולם עלו לארץ או היגרו לאירופה ולא נשאר כמעט זכר לקהילה היהודית של מרוקו בהרי האטלס. הרי האטלס שימשו לאורך ההיסטוריה מקלט ליהודים מפני אויבים ורודפים שונים. במאה ה-2 לספירה נסו המורדים היהודים מפני הצבא הרומאי לעבר הרי האטלס וכך גם כאשר יהודי מרוקו נרדפו על ידי שושלת המוואחידון במאות ה-12 וה-13 לספריה. עם גירוש ספרד בסוף המאה ה-15 הגיעו יהודים נוספים להרי האטלס.
הקהילה היהודית בעמק דרעא הייתה קהילה של סוחרים מבוססים במיוחד ובעלי מעמד רם. הם שלטו בסחר הטרנס-סהרי עד ששולשת המוואחידון כבשה את האזור והחריבה את הקהילה היהודית. יהודי מרוקו בהרי האטלס נרדפו גם בעיתות מאוחרות יותר כמו במאה ה-18, אז הקאדי המקומי תחת הסולטאן מולאי יזיד הכריח את כל הגברים היהודים בכפר אופראן להתאסלם. 50 מהם סירבו ומתו על קידוש השם.
בתחילת המאה ה-20 חיו בהרי האטלס כ-7,000-8,000 יהודים. כמחציתם חיו בעיירות למרגלות ההרים והיתר היו מפוזרים במלאחים (רובעים יהודים) בקרבת כפרים ברברים בהרים. רוב היהודים לא הורשו להחזיק בבעלות על אדמות ולכן עסקו בעיקר במסחר ובמלאכות שונות, אך חלקם קיבלו היתרים חריגים להחזיק בקרקעות ולעסוק בחקלאות.
קהילות יהודיות קטנות אלו היו מבוססות בעיקר על בית הכנסת, החינוך הדתי-מסורתי והישיבות. הישיבות המרכזיות היו בכפרים איריל נורו שבעמק סוס וטידילי וקלאת אל-מאגונה שבעמק דאדס. לאחר הכיבוש הצרפתי בשנות ה-30 של המאה ה-20 נפתחו בתי ספר מודרנים, צרפתיים, שהנחילו חינוך חילוני יותר בקרב יהודי הרי האטלס.
במהלך מלחמת העולם השנייה סבלה גם יהדות הרי האטלס מרדיפות של משטר וישי. בכפר אזילאל, לדוגמה, נאלצו היהודים לבצע עבודות כפייה ובכפר אירפוד הוחרם רכוש יהודי.
עם הקמת מדינת ישראל עלו קהילות רבות מיהודי הרי האטלס בשלמותן לישראל והקימו מושבים וישובים חקלאיים רבים. חלק מיהדות הרי האטלס בחר להגר לצרפת או למדינות אחרות באירופה וכיום כמעט ואין יותר יהודים בהרי האטלס. אגב, שם המשפחה דרעי, המוכר מאוד כיום בישראל, מקורו מעמק דרעא שבהרי האטלס שבמרוקו.
טרקים בהרי האטלס
טרק בהרי האטלס יכול לקחת בין 3 ל-8 ימים כתלות במסלול ובאופן ההתניידות. ניתן להגיע עד לפסגה הגבוהה ביותר, ג'בל טובקאל ואפשר לעשות את המסלולים בהליכה או על חמורים. התקופות הטובות ביותר לטרקים בהרי האטלס הן בסתיו או באביב.
אם אתם רוצים להגיע לפסגת הר טובקאל, בדרך כלל תתחילו את המסלול בעיירה אמליל. ניתן להגיע לשם במונית או באוטובוס ישירות ממרקש. כאן תוכלו למצוא תיאור מפורט של טרק של 6 ימים לג'בל טובקל. יש גם מסלול קצר יותר אך מאתגר לא פחות של כשש שעות ישירות מאמליל לפסגת הר טובקל. הטרקים הללו מאתגרים ומומלצים בעיקר למיטיבי לכת.
באזור הר טובקל תוכלו למצוא מקומות יפים נוספים כמו מפל טמסולט (Tamsoult), פסגת טיזי מזיק (Tizi Mzik) ואגם איפני (Ifni). אופציה נוספת לטרק בהרי האטלס היא מהעיירה אמליל לסתי פאטמה (Setti Fatma), שם ישנם מפלים ובריכות מים. זהו טרק בן 3-4 ימים.
יש אפשרויות נוספות לטרקים בהרי האטלס באזורים אחרים כמו הכפרים הברבריים שמדרום מזרח למפלי אוזוד ולעיירה בני מלאל. טרק לדוגמה מתחיל בעמק אית בוגמז (Aït Bouguemez), ממשיך דרך עמק ארוס (Arousse), מישור טרקדית (Tarkdit) ועולה להר מ'גון (M'Goun), הפסגה השנייה בגובהה באטלס הגבוה. משם ניתן לרדת לביקור בכפרים בהרי האטלס השוכנים בעמק הורדים, ממנו ניתן להמשיך לדרך אלף הקסבות.
מזג האוויר בהרי האטלס במרוקו
הביקור בהרי האטלס מומלץ בעיקר בסתיו ובאביב והוא אפשרי גם בקיץ, אבל בחודשי החורף יורד שלג רק בהרים וטיול בהם עלול להיות מסוכן. בקיץ מזג האוויר בהרי האטלס עשוי להיות קריר ונעים יותר מאשר במישור החוף וכמובן בסהרה הלוהטת.
כפי שכבר הזכרתי, בחורף ישנה תיירות סקי ענפה בהרי האטלס, בעיקר באתרים אוקיימדן ומישליפן. עונת הסקי היא בעיקר בחודשים דצמבר-מרץ, אך מומלץ לבדוק מראש משום שכמות המשקעים משתנה משנה לשנה. הטמפרטורה בחורף יכולה לרדת אף לאפס מעלות ומטה באזורים הגבוהים ביותר. בחורף גם עשוי להיות גשום יותר בהרים.
הקיץ בהרי האטלס שבמרוקו יבש בדרך כלל, אך יתכנו מספר ימי גשם גם בחודשים החמים. הטמפרטורה הממוצעת בקיץ נוחה יותר בהרי האטלס – כ-25 מעלות. בעמקים הטמפרטורות יכולות להגיע ל-30-40 מעלות, כמו באזור מרקש.
החודשים אפריל-מאי וספטמבר-אוקטובר הם הזמנים הטובים ביותר לביקור בהרי האטלס. הטמפרטורות נוחות במיוחד לטיול, השלגים נמסים, מים זורמים אל העמקים וצבעי הצמחייה עזים ביותר.
תזכורת: כל מי שמבקר במדינה, מחויב בהוצאת ויזה למרוקו.