חיפוש

טטואן

תוכן עניינים

היא שוכנת בצפון מרוקו ומפורסמת בזכות אוכל משובח, היסטוריה מסקרנת ונוף דרמטי – נעים להכיר, טטואן, או כמו שרבים מכנים אותה "היונה הלבנה". זוהי עיר בעלת אופי מיוחד, השוכנת בואדי מרטיל על גבעה המוקפת גנים ועצי זית ונמנית בין המקומות המיוחדים ביותר במרוקו. מתי כדאי לבקר בה ואיזה דברים כדאי לדעת לפני שאורזים מזוודה? כל זאת ועוד, ממש כאן.

טטואן על קצה המזלג

טטואן נמצאת בצפון מרוקו, במחוז טנג'יר-טטואן. היא מונה כ-800,000 תושבים ועד שנות ה-50 של המאה הקודמת הייתה לעיר הבירה של שטחי מרוקו שהיו נתונים תחת שלטון ספרדי. מיקומה האסטרטגי בעמק נהר מהנש הופך אותה לעיר הנמל היחידה במרוקו השוכנת לחופי הים התיכון וככזו, היא זוכה לקיים קשרי מסחר ייחודיים שהשפיעו רבות גם על צביונה.

אך לא רק סחר מקומי משפיע על אופיה וכלכלתה של טטואן – היא נהנית בשנים האחרונות מתנופת תיירות אדירה, מציעה הצצה להיסטוריה מרתקת ובשונה מערים סמוכות, מצליחה לשמור על אווירה אותנטית שמאפשרת להכיר אותה מקרוב, גם בפרק זמן קצרצר.

האווירה בטטואן – למה לצפות?

2 דברים שהשפיעו על אופייה של העיר הם היותה עיר נמל והעובדה כי הייתה נתונה תחת שלטון ספרדי. אלה באים לידי ביטוי בארכיטקטורה מיוחדת ושווקים ססגוניים. לפיכך, במהלך סיור בעיר מומלץ להתרשם מהמבנים ההיסטוריים שעומדים על תילם ולא לוותר על ביקור בשווקים המקומיים.

מבחינת האווירה כשלעצמה – תשמחו לשמוע שטטואן היא הרבה יותר אותנטית לעומת יעדים אחרים במדינה ואומנם ניתן למצות אותה בפרק זמן קצר, אך לא היינו מוותרים על לינה, ולו ללילה אחד.

בתים לבנים על צלע ההר בעיר המלכותית טטואן שבמרוקו

5 דברים שכדאי לדעת לפני שאורזים מזוודה

  • בין הכינויים הרבים שהעיר זכתה להם (היונה הלבנה, בת גרנדה ועוד), טטואן מכונה גם "ירושלים הקטנה".
  • המסחר המקומי תופס מקום מרכזי בכלכלתה וענפים מסורתיים שעודם פעילים בה קשורים לייצור נעלי בית, חיווט כבלי כסף ובדים צבעוניים באיכות גבוהה.
  • מבחינת חשמל, תשמחו לשמוע שמדובר בשקעים בעלי 2 פינים שנמצאים בשימוש בישראל.
  • שדה התעופה הקרוב נמצא בטנג'יר ואם תרכשו כרטיסים מראש, תיהנו ממחיר שישאיר לכם עודף בכיס.
  • החודשים החמים ביותר בעיר הם יולי-ספטמבר והקרים ביותר הם ינואר-מרץ, אז אם אתם רוצים ליהנות מאטרקציות באוויר הפתוח כדאי שתכוונו לאפריל-יוני או אוקטובר-דצמבר.

טטואן – אטרקציות מרכזיות ומקומות ששווה לבקר בהם

בטטואן יש לא מעט אטרקציות מעניינות, אך הן נמצאות יחסית בקרבה זו לזו ואינן דורשות זמן רב על מנת להעמיק בהן, מה שאומר שאם אתם ממהרים, ככל הנראה תוכלו להספיק את כולן ביום אחד.

העיר החדשה

העיר החדשה היא למעשה הכינוי של מרכז טטואן וזהו האזור בו נמצאים מקומות מרכזיים כמו כיכר חסן ה-2, ארמון המלך (שאינו פתוח למבקרים) וכיכר מלאי זאל מהדי.

אסנצ'ה

שדרה השוכנת באזור המודרני של העיר, בה מבנים בסגנון קולוניאלי ספרדי ואווירה תוססת. יש בה מלונות, מסעדות טובות ובתי קפה, אך עבור אורחים מישראל היא מהווה יעד ששווה לבקר בו בזכות בית הכנסת שמהווה עדות להיסטוריה היהודית המקומית.

כיכר חסן ה-2

הכיכר פופולרית בזכות 4 עמודים דמויי מגדלור הנמצאים בה והעובדה כי זהו המקום בו שוכן הארמון המלכותי. למרבה הצער, על הארמון תאלצו להציץ מבחוץ, אך את העמודים תוכלו לבחון מקרוב ולכן כדאי שתדעו כי האמן שעיצב אותם הוא אנריקה ניטו, תלמידו של האמן אנטוני גאודי. 

אתר נוסף שנמצא בסמוך הוא המוזיאון הארכיאולוגי בו ממצאים מהתקופה הרומית, שנחשפו בעת השלטון הספרדי כמו כלי חרס, פסיפסים, תכשיטים וחפצי אומנות.

המוזיאון לאומנות מרוקאית

אפרופו מוזיאונים, הנה אחד שלא תרצו לפספס. הוא שוכן בארמון ישן לצד החומה ומציג אומנות מקומית מתקופות שונות – תלבושות, כלי נגינה, תכשיטים, קרמיקה, עבודות עור ועוד.

המדינה של טטואן

העיר העתיקה של טטואן. ידועה בעיקר בזכות מבנים עתיקים ומספר שווקים צבעוניים. בין היתר – שוק הבדים, שוק הזהב, שוק התכשיטים, שוק הפשפשים, שוק העור ושוק הנגרים.

המלאח של טטואן

בהמשך נספר לכם על יהדות טטואן שבמרוקו אך בינתיים נציג לפניכם את המלאח, השכונה היהודית של רובע המדינה העתיק, שמהווה חלק בלתי נפרד מההיסטוריה המקומית.

בית הספר המלכותי לאומנים

בית הספר נוסד בשנת 1925 ומציע עד היום לימודים ברמה הגבוהה ביותר בצפון מרוקו. בין האומנויות הנלמדות במקום תמצאו מגוון תחומים מסורתיים כמו פסיפס, עץ, עור, נפחות וטיח. אל תפספסו את התצוגה שבמפלס התחתון.

פארק פדאן

פארק יפהפה הצופה לעיר ומציע שלל פינות חמד קסומות למצוא בהן מרגוע. הוא אהוב במיוחד בקרב המקומיים ואם יש לכם זמן פנוי ואתם מחפשים היכן ליהנות מאווירה טובה ומיקום נוח לפיקניק או סתם מנוחה קצרה – זה המקום.

פארק נוסף שלא כדאי לפספס הוא פארק גני מנדוביה.

המסגד הגדול

אומנם לא תוכלו להיכנס אליו, אך המסגד הגדול כולל צריחים כה גדולים, שבעיניי רבים הופכים אותו לאתר תיירות שחובה להתרשם ממנו. 

השווקים של טטואן

כאמור, השווקים של טטואן שוכנים ברובם ברובע המדינה העתיק ויש לא מעט מהם, כך שאם אתם מחפשים היכן לרכוש מזכרת עבודת יד, שמלה מבד איכותי או פירות וירקות טריים לצד תבלינים ריחניים – כדאי שתבקרו בהם.

החופים של טטואן

נוסף לשווקים ססגוניים, טטואן מציעה לא מעט חופים יפהפיים המושכים מקומיים ותיירים כאחד. בין החופים הפופולריים תמצאו את חוף מרטיל הקסום, אשר ידוע בזכות נופים עוצרי נשימה ואומנם מרוחק אך בהחלט שווה ביקור. בנוסך, ישנו חוף קאבו נגרו, שבנוסף לאווירה מעולה, הדרך אליו פשוט מרהיבה.

הטיילת בחוף מרטיל, טטואן, מרוקו

מזג האוויר בטטואן

מזג האוויר בטטואן הינו ים תיכוני, מה שאומר בפשטות שעונות השנה מזכירות במידה מסוימת את מה שאנחנו מכירים מישראל – חודשי הקיץ חמים עם טמפרטורה הנושקת ל-30 מעלות בממוצע, חודשי החורף קרירים וגשומים עם טמפרטורה ממוצעת של 10 מעלות ועונות המעבר הפכפכות אך נעימות בסך הכל. על כן, הסתיו והאביב הן הזמן הטוב ביותר למטייל בטטואן שבמרוקו.

כמה זמן כדאי להקדיש לטיול בטטואן?

בטטואן יש לא מעט לראות ולעשות, אך האתרים המרכזיים קרובים זה לזה, כך שגם אם עומד לרשותכם פרק זמן קצר (יממה ואף פחות) – תספיקו לראות את כולם. למרות זאת, היינו ממליצים לכם לקחת את הזמן באיזי, ליהנות ממסלולי הטיול הנעימים שברחבי העיר, לבקר בנקודות התצפית הקרובות ולהכיר מקרוב את המקומיים. 

כמה מילים על יהדות טטואן

יהדות טטואן החלה להתבסס בעיר שבצפון מרוקו בסוף המאה ה-15, לאחר גירוש ספרד. היא דיברה בניב מקומי והייתה ידועה בזכות נועם הליכות, מה שאיפשר לה לשגשג ולגדול, עד שנת 1798 אז בוצע בה פוגרום אלים. פוגרום נוסף התרחש בעיר בשנת 1859, עת פלישת הספרדים לאזור, אז נרצחו 400 מתושבי טטואן ורבים מהנותרים נמלטו.

למרות הבריחה הגדולה, נותרו בעיר תושבים יהודים מעטים וכמה שנים לאחר הפוגרום נוסדו בה בתי ספר נפרדים לבנים ולבנות. לאט לאט שבו לעיר התושבים היהודים לעיר ובתחילת המאה ה-20 היוו כחמישית מכלל האוכלוסייה המקומית, אך בהמשך היגרו רבים מהם למקומות שונים בעולם וכיום נותרו בה בודדים בלבד.

טטואן – איך מגיעים לעיר וכיצד מתניידים בתוכה?

הדרכים העיקריות להגיע לטטואן הן באמצעות אוטובוס או מונית. האוטובוסים יוצאים מכל הערים הגדולות (שפשוואן, קזבלנקה, טנג'יר, פס, מקנס וכו') ומשך הנסיעה תלוי בנקודת המוצא, למשל:

  • טנג'יר – טטואן: 1.5 שעות
  • אל חוסימה – טטואן: 5.5 שעות
  • קזבלנקה – טטואן: 7 שעות

נוסף לאוטובוסים המגיעים לעיר עצמה, בחודשי הקיץ פועלים קווים המגיעים לחופים באזור.

לגבי מוניות, ישנן מוניות גדולות הדומות למוניות שירות אותן אנחנו מכירים מהארץ, היוצאות מערים מרכזיות (כמו טנג'יר ושפשוואן) ומוניות קטנות (ספיישל) שיוצאות מכל מקום לכל מקום. כך או כך, מומלץ לקבוע את המחיר מראש, להראות לנהג כי רשמתם את מספר המונית ולשלם רק כשהגעתם למחוז חפצכם ולא לפני. 

התניידות בתוך טטואן

הדרך הפופולרית ביותר להתנייד ברחבי העיר היא באמצעות אוטובוסים, כאשר התחנה המרכזית נמצאת מול המוזיאון הארכיאולוגי, משם יוצאים קווים פנימיים למקומות שונים בעיר במחירים נוחים, אם כי הצפיפות קשוחה בשעות העומס.

אופציה נוספת היא להתנייד במונית קטנה – למרות השירות האישי המחיר לא יקר ולכן זוהי אופציה טובה למי שמעדיף להימנע מהעומס באוטובוסים. לא תופתעו לגלות כי מונית גדולה היא יקרה יותר ולכן היא מתאימה למי שמתניידים בקבוצה או מעוניינים לנסוע לאתרים מחוץ לעיר.

לסיכום, טטואן אומנם איננה נכללת במסלול הטיול השגרתי בקרב המטיילים במרוקו, אך האמינו לנו – זהו יעד מעניין שלא כדאי לפספס ולו רק ללילה אחד. 

אהבתם ? שתפו עכשיו!
אולי יעניין אותך גם
סמטאות המדינה העתיקה בעיר וואזן, מרוקו
וואזן

מתכננים לטייל במרוקו בקרוב? במאמר זה נסקור את העיר וואזן (מכונה גם וזאן או אוזהן) אשר נחשבת אומנם לעיר פחות מתוירת בהשוואה לערים אחרות במדינה

למאמר המלא »
קסבת איית בן חדו, מרוקו
איית בן חדו

איית בן חדו נמצאת במרחק נסיעה קצר ממרקש והדרך אליה נחשבת לאחת הדרכים היפות ביותר במרוקו. למעשה, דרך זו, המקשרת בין מרקש למדבר סהרה נחשבת

למאמר המלא »
אימסואן
אימסואן

אימסואן היא עיירת דייגים שקטה ומיוחדת אשר נמצאת למרגלות הרי האטלס. עיירה זו היא ללא ספק מקום אידאלי לבקר בו, במיוחד אם אתם חובבים של

למאמר המלא »
דיונות ארג צ'בי ליד מרזוגה, מרוקו
מרזוגה

אם אתם מתכננים לבקר בסהרה במרוקו, מרזוגה היא השם הראשון שעולה לראש. זהו כפר קטן בדרום-מזרח מרוקו הממוקם אסטרטגית בסמוך לדיונות ארג צ'בי – דיונות

למאמר המלא »