חיפוש

וואזן

תוכן עניינים

מתכננים לטייל במרוקו בקרוב? במאמר זה נסקור את העיר וואזן (מכונה גם וזאן או אוזהן) אשר נחשבת אומנם לעיר פחות מתוירת בהשוואה לערים אחרות במדינה אך בהחלט עיר ששווה להכיר, בין היתר בשל ההיסטוריה היהודית שלה והרבנים אשר שהו בה.

טיול במרוקו, בין אם הוא טיול שורשים ובין אם הוא נופש, לא חייב לכלול רק את הערים המפורסמות כמו מרקש, רבאט, קזבלנקה, שפשוואן או אסווירה.

בין אם אתם מגיעים בפעם הראשונה למרוקו או אם כבר ביקרתם במדינה הקסומה הזו, שווה בהחלט לשלב ביקור בעיר וואזן המוקפת בהרי הריף, לא רחוק מהעיר פס הממוקמת בצפון מערב המדינה. מאמר זה יתמקד בהיסטוריה היהודית של העיר וואזן, בחשיבותה למוסלמים, באטרקציות ובמה אפשר לעשות בעת ביקור במקום.

מקור שם העיר וואזן

וואזן, או בשמה השני אלוזאן, משמעותה הוואדי היפה. בנוסף, העיר נקראת דאר אל אלד'אמנה. מדובר על עיר יפיפייה הממוקמת בחלק הדרום מערבי של הרי הריף ומאכלסת כ-58 אלף תושבים.

תושבי העיר וואזן עוסקים בייצור שמן ושטיחים. בנוסף לשמן המיוצר מעצי הזית המקיפים את האזור, התושבים אף מגדלים בקר ושטחים חקלאיים של דגנים ממינים שונים.

סמטאות המדינה העתיקה בעיר וואזן, מרוקו
סמטאות המדינה העתיקה בעיר וואזן, מרוקו

ההיסטוריה של העיר

לעיר וואזן במרוקו יש היסטוריה בעלת חשיבות הן ליהודים והן למוסלמים. היא מהווה עיר קדושה לעולם המוסלמי ובפרט לזרם הסופיזם. הסופיזם הוא זרם מיסטי העוסק במדיטציה הדומה לזו של המזרח הרחוק.

זרם זה לא רק מאמין שמורשת מוחמד הנביא אינה ניתנת לשינוי כפי שיתר העולם המוסלמי מאמין בו, אלא גם מאמין במורי הלכה המחוברים לתורתו של מוחמד הנביא וממשיכיו. כלומר, הם מבטלים את עצמם על מנת לקבל איחוד מלא עם אלוהים באמצעות המדיטציה. חשיבותה לסופים היא אחד הדברים שהופכים את וואזן ליעד קדוש וייחודי.

ההיסטוריה היהודית של וואזן

יהודי וואזן החלו להתיישב בעיר בסוף המאה ה-19. רובם היו ממגורשי ספרד. באותה תקופה היהודים בעיר עסקו במסחר ואת הסחורות שלהם ייבאו מטנג'יר. אפשר להגיד שליהודים בעיר היו חיים טובים עד לשנות ה-50 של המאה ה-20.

הם הקימו בית כנסת על שמו של רבי עמרם בן דיואן עם ספרי קודש שעד היום קיים לצד קברו של הרב. השינוי ביחס ליהודים חל לאחר הקמת מדינת ישראל בשילוב עם הסכסוך הישראלי-ערבי. השינוי בא לידי ביטוי בתוקפנות ואף ברצח של יהודים בעיר.

הבתים הצבעוניים בעיר וואזן, מרוקו
הבתים הצבעוניים בעיר וואזן, מרוקו

מי היה רבי עמרם בן דיואן?

רבי עמרם בן דיואן היה שד"ר במרוקו שנשלח מירושלים לעיר. בעבר נשלחו שד"רים מארץ ישראל לקהילות השונות כדי לקשר בין ארץ ישראל לגולה ועל מנת לפתח את תרבות היהודים בארצות הניכר. רבי עמרם בן דיואן היה אחד מצדיקים אלו.

שמו הלך לפניו מאחר והאמינו בכוחותיו ובקמעותיו כמחוללים ניסים, ולכן כונה הרב כבעל מופת. זאת הסיבה שגם כיום קברו נחשב לאחד מקברי הצדיקים המפורסמים במרוקו, אליו עולים לא מעט יהודים המבקרים בעיר.

הרב אברהם שלום חי חמוי

מפורסם יהודי נוסף מהעיר וואזן במרוקו הוא הרב אברהם שלום חי חמוי, המכונה הא"ח, שהיה פוסק הלכה ועיתונאי. בסוף המאה ה-19 הוא הגיע לווזאן על מנת להשתטח על קבר הצדיק עמרם בן דיואן מהעיר חלב בסוריה.

מאחר ועסק גם בפולמוס והיה אישיות מוכרת, הוא התבקש על ידי יהודי העיר להפוך למנהיג הקהילה ולקבוע תקנות שיועילו לחיי היהודים בעיר. לאחר מותו החליף אותו הרב אברהם אביטבול, שהיה אחד מחכמיה הנודעים של העיר מרקש.

אטרקציות בוואזן

מעבר לקבר הצדיק רבי עמרם בן דיואן ובית הכנסת הסמוך לו, יש עוד נקודות ציון שראוי לדגום בעת ביקור בעיר וואזן. ניתן לבקר באזור המלאח בו התגוררו היהודים, באזור המדינה והשוק האותנטי הזאויה בכיכר רואידה ובשוק האורגים.

לסיכום

וואזן נחשבת לעיר מתוירת בעיקר ליהודים ולמוסלמים, ומהווה תוספת מהנה לטיול הסטנדרטי במרוקו. במידה ואתם מתכננים טיול עצמאי למרוקו או אפילו טיול מאורגן ובא לכם לצאת מהמסלול הסטנדרטי והנפוץ, ביקור בעיר וואזן שבמרוקו היא אופציה מצוינת.

אהבתם ? שתפו עכשיו!
רוצים שנעזור לכם בהוצאת ויזה למרוקו?
או טיול מאורגן למרוקו?
השאירו פרטים!

זקוקים לויזה בדחיפות? רוצים להתחיל את התהליך כבר עכשיו?

הצטרפו לקבוצת הפייסבוק הרשמית שלנו
בקבוצה תוכלו לשאול את כל השאלות, לשתף ולהתעדכן... אז יאללה, מחכים לכם שם!
אולי יעניין אותך גם
הנוף במדבר אגאפי, מרוקו
מדבר אגאפי

מדבר אגאפי במרוקו הוא מדבר יפיפיה מלא מרחבים עצומים של חולות זהובים. מכירים את התמונות המדהימות האלה שכל מי שהיה במרוקו מעלה לאינסטגרם? הרבה מהן

למאמר המלא »
עמק הטודרה, מרוקו
עמק הטודרה

עמק הטודרה הוא אחד מהמקומות המרהיבים ביותר שניתן למצוא במרוקו. אורכו כ-600 קילומטרים והוא שוכן למרגלות רכס הרי האטלס בחלק הדרום-מזרחי של המדבר המרוקאי. המרחב

למאמר המלא »
רעידת אדמה במרוקו
רעידת אדמה במרוקו

רעידת אדמה חזקה בעוצמה של 6.8 בסולם ריכטר היכתה במרוקו, כאשר מוקד הרעש היה באזור איגהיל בערי האטלס. על פי הדיווחים של התושבים המקומיים, האדמה

למאמר המלא »
טאג'ין בקר, גרגרי חומוס וירקות, אוכל במרוקו
אוכל במרוקו

איך האוכל במרוקו? כמו בכל מקום: יש מסעדות מדהימות ויש מאכזבות. זה תלוי מה אתם מחפשים. במרוקו יש המון מסעדות עם אוכל מקומי ובינלאומי מעולה

למאמר המלא »
דילוג לתוכן